Red and White Geometric Fashion LinkedIn Post  (2)

Kies je voor geluk of gelijk? 🍀

Conflicten zijn onvermijdelijk in het leven, of het nu gaat om relaties, werkplekken of zakelijke transacties. Conflicten kunnen een bron van stress, ongemak en verdeeldheid zijn. In deze blog duiken we dieper in de kunst van conflictbemiddeling, ook bekend als mediation, en hoe deze praktijk niet alleen kan leiden tot gelijkheid, maar ook tot geluk.

Maar waarom kiezen voor geluk in plaats van gelijk? Vaak wordt gedacht dat het nastreven van ‘gelijk’ gelijk staat aan het bereiken van rechtvaardigheid. Maar is gelijk hebben echt de ultieme overwinning? Bij nader inzien kunnen we zien dat vasthouden aan dit principe vaak leidt tot verharding van standpunten, escalatie van conflicten en een verlies aan verbinding tussen betrokken partijen. Het nastreven van gelijk betekent vaak dat er winnaars en verliezers zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot bitterheid en verdeeldheid.

In plaats daarvan nodigt mediation ons uit om een andere benadering te omarmen - een benadering die gericht is op het vinden van een gemeenschappelijk grond en het streven naar win-winscenario’s die recht doen aan de belangen van alle partijen.

Mediation daagt ons uit om niet te focussen op wie er gelijk heeft, maar eerder op het vinden van een “gelukkige oplossing”. Deze benadering bevordert niet alleen de samenwerking en het begrip, maar opent ook de deur naar betere communicatie, creatief denken en open staan voor nieuwe perspectieven. In plaats van het conflict te zien als een bedreiging, leren we het te beschouwen als een kans voor groei, geluk en transformatie.

Maar hoe bereiken we deze staat van geluk te midden van conflicten? Het antwoord ligt in het vermogen om verbinding te maken - met onszelf en met anderen. Mediation biedt een veilige ruimte waarin deze verbinding kan plaatsvinden, waarin we onze kwetsbaarheid kunnen tonen en onze diepste behoeften kunnen uiten.

Laten we samen op ontdekkingsreis gaan, en de kunst van conflictbemiddeling omarmen als een bron van groei, begrip en uiteindelijk, geluk.

Meer weten? 

Neem contact op